Dakenbeleid Rotterdam? Haal méér uit stedelijke daken!

DakAkker
Henk Vlijm

Geïnspireerd door de grote landbouwdaken in New York werd op het Schieblockgebouw in Rotterdam het eerste oogstbare dak in Nederland gebouwd: de DakAkker. Op de vijfde gevel van de DakAkker worden groenten, fruit en kruiden verbouwd terwijl honingbijen er dankzij een heemtuin met bloemrijk kruidenmengsel verse honing produceren. De DakAkker is de grootste dakboerderij van Europa waar direct met grond op het dak wordt gewerkt. Het dak functioneert ook als proefopstelling om te experimenteren met verschillende vormen van groendaken.

Het is eigenlijk de eerste oogstbare moestuin van Europa op een dak. En dat is best bijzonder voor de Benelux. – Henk Vlijm - Optigrün Benelux

Projectinfo

  • Bouwjaar: 2012
  • Bouwheer: Rotterdams Milieu Centrum
  • Architect: ZUS Architecten
  • Locatie: Rotterdam
  • Deelnemende partner: Optigrün Benelux
Rotterdam

Resilient Cities

Door de klimaatverandering zullen de problemen met water de komende jaren nog meer toenemen. Zeker een stad als Rotterdam, die onderdeel uitmaakt van de delta van de Rijn en de Maas, moet alle zeilen bijzetten en wegen vinden om de stad in de (nabije) toekomst adaptief in te richten en klimaatbestendiger te maken. Rotterdam ontwikkelde een adaptatiestrategie in het kader van het programma ‘resilient cities’. Eén van de belangrijkste maatregelen is ervoor zorgen dat water sneller kan infiltreren en beter opgevangen kan worden. Veel privétuinen zijn immers ‘versteend’ en moeten ‘vergroend’ worden.

Op de stadsdaken ligt een groot deel van de oplossing. Rob Steltenpöhl – Optigrün Benelux

Rob Steltenpöhl

Daken kunnen het regenwater opvangen zodat het pas na de regenbui naar de riolering stroomt. Of beter nog; op de DakAkker bedachten ze hoe het regenwater nuttig gebruikt kan worden zodat het niet in de riolering terechtkomt. Het dak van het dakpaviljoen op het Schieblock is immers voorzien van 120m2 Slimdak, in de vorm van een retentiedak. Eigenlijk heb je hier de vierkante meters groen die je op het maaiveld zou hebben op een hoger niveau. “Ieder groendak doet wat met waterbuffering, biodiversiteit, hittestress, luchtzuivering, noem maar op. Maar als je daar meer water in weet vast te houden, dan zie je dat al die aspecten extra gaan renderen. En dat is precies wat het Slimdak op de DakAkker doet”, stelt Rob Steltenpöhl van Optigrün Benelux.

Bekijk hier de video om meer te weten te komen over het Slimdak op de DakAkker.

Emile Van Rinsum

“Voor ons is het allerbelangrijkste dat we laten zien wat kan op een dak”, stelt Emile Van Rinsum van het Rotterdams Milieucentrum. “Dit kan heel uitgebreid, maar voor ons is vooral erg belangrijk dat we iets doen met wateropvang.” De klimaatopwarming zorgt immers voor extremere weersomstandigheden. Langere periodes van droogte worden afgewisseld met intensere regenbuien, en dus vooral veel water in de stad. Wateropvang en bufferdaken worden cruciaal. Groene daken zijn hiervoor een uitstekend middel. Het dak op de DakAkker bevat tal van planten die dagelijks water nodig hebben. Het water uit de hemel is gratis en wordt opgevangen door het groendak.  De vijfde gevel vangt 99% van al het hemelwater op. Het Slimdak kan namelijk zo’n 60.000 liter water bergen. Dit water komt niet op straatniveau terecht in het openbare domein, waardoor de hoeveelheid wateroverlast gevoelig afneemt.

Ik ben erg trots op de stad. Rotterdam heeft een onvoorstelbare hoeveelheid groene daken. - Emile Van Rinsum - Rotterdams Milieucentrum

Een standaard groendaksysteem zou je kunnen vergelijken met een spons. Het absorbeert water, maar als die spons vol zit wordt het bergend vermogen herleid tot nul. Het Slimdak lost dit op door er een ‘Drossel’ onder te plaatsen. Een holle ruimte die gevuld kan worden met water, gekoppeld aan het Smart Flow Controlsysteem. Deze kijkt continu hoeveel bergingscapaciteit het dak heeft. Indien er nog ruimte beschikbaar is, dan blijft de Drossel dicht en wordt het water benut voor het groen en extra koeling. Op het moment dat de bui er niet langer in past, dan onderzoekt de server hoeveel reservecapaciteit er moet vrijgemaakt worden. Deze wordt gereguleerd vrijgemaakt, zodat de bui uiteindelijk kan worden geborgen.

Slimdak
DakAkker

Van slooppand tot multifunctionele vijfde gevel

De grootste uitdaging bij dit project was de constructie van het gebouw. Het is een voormalig slooppand, een voormalig kraakpand, dat een herbestemming kreeg in de vorm van woningen, kantoorruimtes en een urban farm met dakterras op de vijfde gevel. “Tijdens het initiëren van het project kwamen we erachter dat het dak veel minder gewicht aankon dan gedacht”, stelt Henk Vlijm van Optigrün Benelux. Daarom werd gekozen voor een extra lichte opbouw. Daarnaast waren er nog geen dakranden. Dagelijks komt er toch een hele groep mensen op het dak. De veiligheid mag niet onderschat worden. Langs het dak werden daarom EPS-plantenbakken geplaatst. “Een mooie aanvulling op de stadsboerderij die tot een veilige betreding van deze multifunctionele vijfde gevel leidt”, aldus Vlijm.

Regenwater? Niet mijn probleem.

De gemiddelde Rotterdammer denkt misschien nog: ‘Regenwater? Niet mijn probleem.’ Maar de klimaatverandering heeft wel degelijk een impact op het straatniveau. Het Slimdak laat zien wat inwoners van de stad zelf kunnen doen om wateroverlast in hun straat te beperken en zo waarde toe te voegen aan hun dak.

Voor de scholen in Rotterdam heeft de DakAkker ook een educatief programma opgesteld. Aan de hand van een watertafel met een ‘domme’ en een ‘slimme’ stad wordt gedemonstreerd wat groene daken allemaal kunnen doen. Als het regent in de grijze, domme stad, dan loopt alles in de riolering. In de slimme, groene stad wordt het water gebufferd en opgevangen door de retentiedaken, wat leidt tot minder wateroverlast in de stad.

Ontdek het in de video!

Optigrün Benelux
Intensief groendak
Duurzaamheid
Ecologie
Hemelwaterafvoer

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

Foamglas
optigrün
Roval
Sita
Soprema
Solidor
Resitrix
Guardian
SHEETAH
Lamilux

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Buildwise
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten