Avondsessie ‘Doordachte dakinvesteringen als oplossing voor wonen, werken en ontspannen’

Donderdag 07 juni 2018

Van 17:30 tot 20:30

Auditorium4

CommunicatieCampus
Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent

Doordachte dakinvesteringen als oplossing voor wonen, werken en ontspannen.

Minder ruimte, meer levenskwaliteit?

Het Vlaamse landschap krimpt. Overal zijn we gaan bouwen, met als resultaat dat we slechts drie procent natuur overhouden. Op de avondsessie van De Vijfde Gevel over ‘doordachte dakinvesteringen’ werd stilgestaan bij onze ruimtelijke ordening, hoe we méér uit een dak kunnen halen en welke plaats de natuur daarin kan krijgen.

Nic Balthazar

Filmmaker Nic Balthazar maakte samen met Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck de documentaire ‘Plannen voor plaats’. We hebben slechts drie procent natuur over in Vlaanderen en die zijn we aan het afkalven met een snelheid van twaalf voetbalvelden per dag. Iedereen beseft dat er iets moet gebeuren. Een positieve kijk bieden op de toekomstige manier van wonen en mensen doen inzien dat de oplossingen net meer levenskwaliteit brengen, is het doel van de documentaire. De betonstop hoeft niet per se negatief te zijn.

Mensen moeten tot het besef komen dat onze problemen vandaag in verband met klimaat, energie en mobiliteit samenkomen in ruimtelijke ordening. – Nic Balthazar

De vijfde gevel is misschien wel de missing link tussen architectuur en stadsbeleving. Nu bouwen we zonnepanelen op onze daken, maar in de toekomst worden onze dakpannen gewoon zelf de zonnepanelen, waardoor ruimte vrijkomt voor bijkomende functies. “Wat ik persoonlijk een coole gedachte vindt, is dat we het dak kunnen inschakelen om toch een leuke tuin te hebben en zo natuur te creëren.” 

Kristiaan Borret

Selectief verdichten

Brussel is complex. Het is een bruisende mix van verschillende culturen en invloeden, zowel op het vlak van mensen als op architecturaal vlak. Op de prangende vraag “wat voor stad moeten we dan gaan bouwen?” is het antwoord van Kristiaan Borret “een stad die past bij zijn inwoners”. Een clash van cultuur en architectuur.

Kristiaan Borret, stadsbouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, illustreert zijn visie op stadsontwikkeling. Als bouwmeester bewaakt hij de ruimtelijke kwaliteit van stadsontwikkelingsprojecten in Brussel vanuit een onafhankelijke positie. "Architectuur gaat niet alleen over iets moois of lelijk is. Het is een integrale opvatting. Een goed werkend plan is minstens even belangrijk als een mooie façade.", meent Kristiaan Borret.

We moeten niet gaan verdichten waar het al dicht is. Er is nood aan meer publieke ruimte.  Kristiaan Borret

Volgens Borret moeten we selectief gaan verdichten: “De rand van de stad is een goede oplossing, het is er nog niet teveel verdicht en het ligt op perfecte afstand van het centrum op vlak van mobiliteit. Verdichting wil niet enkel zeggen dat we torens gaan bouwen, het kan ook door te stapelen, het combineren van gebouwen of door ruimtes te delen.” Als we gaan verdichten waar het al dicht is, dan is dat nefast voor de stedelijke leefbaarheid. Er is ruimte nodig voor een beetje natuur, een plaats waar mensen even tot rust kunnen komen. Een mooi voorbeeld in Brussel zijn de kleine ‘verborgen’ parkjes. Zo heb je in Schaarbeek het Koningin-Groenpark en het Verboekhovenplein die dienstdoen als kleine groene oases in een grijze woestijn. “Bouwmeesterschap is een beetje als acupunctuur: ‘doing the right thing at the right time in the right place.”

Minder verzegeling, meer groen

Tom Leenders

Tom Leenders, projectleider stadsontwikkeling stad Antwerpen is net als Kristiaan Borret een voorstander van de verdichting, ook al lijkt de bevolkingsgroei momenteel onder controle. “Verdichting is meer dan een kwantitatieve oefening om de groei te kunnen accommoderen, we moeten de aandacht vestigen op het creëren van kwalitatieve woonomgevingen.” Collectief wonen, scholen met woningen bovenop of een groot appartementsgebouw met ruimte voor fietsgebruik in de hallen, liften en appartementen… We moeten out-of-the-box durven denken.

Vandaag heerst de karikatuur van de Vlaming met de baksteen in de maag, maar dit kunnen we niet volhouden. Het is te ‘ruimte-verslindend’. We moeten andere vormen zoeken. – Tom Leenders 

Haal méér uit uw dak

Een winkelstraat die dienstdoet als dak, een ontwijde kerk omgetoverd tot luxueuze lofts, een bedrijfsgebouw met een doordachte dakinvulling, hemelwater zo lang mogelijk op het dak houden in plaats van het af te voeren…? Aan de hand van volgende innovatieve cases tonen experts hoe méér uit de vijfde gevel gehaald kan worden.

Herbestemmen van ruimte tot een aangename mix van wonen, werken en ontspannen geeft meerwaarde aan de stad. – Brita Van Rossum

Bekijk hier de filmpjes van de cases Kouterdreef in Gent, Sint-Margarethakerk in Doornik, Project Vandermaelen in Sint-Jans-Molenbeek en de muurafdekkappen van Roval of het Urbanscape extensief groendak van Knauf Insulation op het Laboratoriumdak in Gent om meer te weten te komen. 

Wie de documentaire ‘Plannen voor plaats’ wil zien kan dit helemaal gratis door te mailen naar de Vlaamse bouwmeester. Meer info

Fotoreportage

Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-27
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-1
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-2
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-3
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-4
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-5
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-6
Kristiaan Borret
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-8
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-9
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-10
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-11
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-12
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-13
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-14
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-15
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-16
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-17
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-18
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-19
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-20
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-21
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-22
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-24
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-25
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-26
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-28
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-29
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-30
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-31
Avondsessie-doordachte-dakinvesteringen-32

Downloads

Programma 7 juni 2018

17 30

Ontvangst

18 00

Nic Balthazar – Plannen voor Plaats

Naar aanleiding van deze inspiratiesessie spreekt Nic Balthazar over zijn bevindingen rond het Vlaamse stadslandschap vanuit zijn documentaire Plannen voor Plaats in opdracht van het Team Vlaamse Bouwmeester. Hij laat zien dat een mindswitch niet in het teken hoeft te staan van bezuiniging, versobering of verlies, maar juist de sleutel kan bieden tot een aangenamere, gezondere, beter uitgeruste en meer inclusieve leefomgeving. Hij zal ook het debat modereren rond de cases Kouterdreef, Sint-Margarthakerk en het woonproject Vandermaelen. Projecten waarbij dakinvesteringen de levenskwaliteit verhogen.

Praktijkcases – het bouwteam aan het woord

Om te illustreren tot welke verwezenlijkingen een doordachte dakinvestering kan leiden, brengen we tijdens deze avondsessie meerdere praktijkcases: een wooncomplex in Sint-Jans-Molenbeek in de Brusselse wijk Cinema Belle-Vue, de Kouterdreef in Gent die als straat én als dak fungeert, de tot appartementsgebouw omgedoopte Sint-Margarethakerk in Doornik en het Laboratoriumdak van het Communicatiehuis in Gent. De projecten worden gebracht vanuit verschillende invalshoeken. Zowel de bouwheer, de overheid, de architect, de projectleider als de fabrikant lichten toe hoe zij méérwaarde voor het dak gebracht hebben.

Keynote Kristiaan Borret

Aansluitend zal Kristiaan Borret, Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn visie op stadsontwikkeling illustreren. Architecturale kwaliteit gaat niet alleen over mooi of lelijk. Het is een integrale opvatting. Een goed werkend plan is even belangrijk voor de architectuur van een stad als een mooie façade.

20 30

Netwerking met frisse Griekse salade & Italiaanse tortellini

Deze avondsessie werd u GRATIS aangeboden dankzij de partners van De Vijfde Gevel.

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

Foamglas
optigrün
Roval
Sita
Soprema
Solidor
Resitrix
Guardian
SHEETAH
Lamilux

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Buildwise
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten