Een goede voorbereiding is het halve werk – het juiste traject naar een geslaagde daktuin.

Daktuin in bloei

We hebben het allemaal al wel eens gezien: een magnifieke render van een nieuw appartementsgebouw, met indrukwekkende daktuinen die kandidaat-kopers doen likkebaarden. Maanden later blijkt die indrukwekkende daktuin in realiteit dan een miezerig sedumdak te zijn, wegens: onvoldoende budget, onvoldoende draagkracht van de constructie, onvoldoende opstandhoogte aan de terrasdeuren, toepassing verkeerde isolatie, toepassing verkeerde dakbedekking, onaangepaste of onvoldoende irrigatie, verkeerd substraat,

Want inderdaad, hoewel de daktuin meer en meer “volwassen” wordt en bij elk project belangrijker wordt, moeten we toch vaststellen dat heel veel architecten pas op het laatste moment – en dan is het vaak al té laat – aandacht hebben voor dit essentieel element van De Vijfde Gevel.

Daktuin in bloei met wadi

Het is nochtans eenvoudig: bij Optigrün kun je als architect al van in het prilste stadium terecht voor advies en ondersteuning: aan de hand van detailtekeningen, verschillende type-opbouwen, berekeningen van gewicht, opbouwhoogte en waterbergingscapaciteit, aangepaste adviezen voor groendaken die onder helling liggen, lastenboekteksten, … krijg je voor elk project advies op maat zodat je tijdens de uitvoering niet meer voor onaangename verrassingen komt te staan.

In sé dienen er voorafgaandelijk alleen maar een paar keuzes te worden gemaakt:

  • Gaan we voor een extensief groendak, een semi-intensief natuurdak of een intensieve daktuin?
  • Opteren we voor een opbouw met of zonder helling (en dus met of zonder waterretentie)?
  • Wordt een gedeelte van de daktuin ook als toegankelijk terras of berijdbaar oppervlak ingekleurd?
  • Dienen er ook zonnepanelen voorzien te worden op het groendak?
Technische doorsnede van de opbouw van een groen dak

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen wordt een type-dakopbouw opgemaakt, met bijhorende systeemdoorsnede en volledige berekening, waarbij rekening wordt gehouden met de verlangens van de bouwheer, de technische aspecten van het project en de toegepaste isolatie en dakbedekking.

Vervolgens kunnen architect en studiebureau met de gegevens van deze opbouw aan de slag om de stabiliteit van het project in overeenstemming te brengen met de gewichtseisen en kan de hemelwaterafvoer bekeken worden.

Detailtekeningen zijn beschikbaar en van elk product-onderdeel van de opbouw, bevindt zich een technische fiche met alle nodige informatie op de website. Het zijn onontbeerlijke elementen die ervoor zorgen dat tijdens de uitvoering niet moet blijken dat de opstand aan dat terrasraam dan uiteindelijk toch 5 cm te laag is of dat die dakplaat eigenlijk toch een paar cm dikker had moeten zijn om die permanente belasting aan te kunnen.

Voor het creatieve luik komt er een uitvoerende partner mee aan tafel: zij hebben immers de landschapsarchitecten en de ervaring-op-het-terrein in huis om ervoor te zorgen dat de juiste plant op de juiste plaats staat. 

Heel vaak wordt vertrokken van een minimum-eis van waterberging om dan bijvoorbeeld bij het economisch dak (een basis-sedum-dakopbouw) uit te komen, wat op het vlak van biodiversiteit en watermanagement eigenlijk bitter weinig bijdraagt. Het loont meestal de moeite om in een dergelijk geval, de opbouw te “upgraden” naar een semi-intensief natuurdak. Een iets dikker substraatpakket en een net iets betere drainagemat zorgen, in combinatie met een aangepaste beplanting, voor een aantrekkelijker omgeving voor bijen en vogels en verhogen aanzienlijk de waterbergingscapaciteit.  Een stuk dood sprokkelhout en een bijenhotel maken het idyllische plaatje compleet. Dat alles tegen een relatief beperkte meerkost in vergelijking met het basis-sedumdak.

Alles is mogelijk op voorwaarde dat al van bij het initiële ontwerp van de constructie met een aantal technische parameters van de daktuin rekening wordt gehouden

Daktuin met bloeiende paare, gele en witte bloemen

Meer en meer wordt ook geopteerd voor een echte daktuin: daar zijn de mogelijkheden quasi onbeperkt: een fraai gazon, een moestuin met allerlei kruiden, groenten en fruit, verschillende bloemen, heesters en struiken, ja zelfs volwaardige bomen, … Er kan ook ruimte voorzien worden voor terrassen, privatief of publiek toegankelijk, berijdbare vlakken, maar ook speeltoestellen, water-elementen en noem maar op; alles is mogelijk op voorwaarde dat al van bij het initiële ontwerp van de constructie met een aantal technische parameters van de daktuin rekening wordt gehouden.

Waarmee de cirkel rond is en we eigenlijk weer bij de titel van dit stukje beland zijn: een goede voorbereiding is het halve werk: betrek fabrikant en uitvoerder van het groendak of de daktuin het liefst zo vroeg mogelijk bij uw project. Het is tenslotte de bedoeling dat de bouwheer nog vele jaren van dat stukje groen kan genieten!

Meer lezen over doordachte oplossingen voor dakbegroeiing en daktuinen? Bekijk hier de technische handleiding van Optigrün.

 

Technische tekening en doorsnede dakopbouw groen dak
Daktuin met bloeiende paare, gele en witte bloemen
Daktuin in bloei met wadi
Technische doorsnede van de opbouw van een groen dak
Daktuin in bloei

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

Foamglas
optigrün
Roval
Sita
Soprema
Solidor
Resitrix
Guardian
SHEETAH
Lamilux

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Buildwise
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten