Het dak en de veerkrachtige stad. Klimaatrobuuste en circulaire daken - Live stream Event met Emile van Rinsum

Live Stream Event

Live Stream Event

Maandag 3 mei 2021

Herbeleef het hier

Emile-van-Rinsum

Onze steden hebben nood aan meer veerkracht om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te gaan. Groenblauwe netwerken zijn een efficiënt en aantrekkelijk middel die een verzachtende werking hebben op de effecten van de klimaatverandering, denk maar aan hitte-eilanden en energie of-voedseltekorten in stedelijke gebieden. Daken worden opbrengstgevels, maar bieden ook een enorm potentieel voor multifunctioneel ruimtegebruik.

Hoe maken we onze steden klimaatrobuust? Circulaire op de natuur gebaseerde oplossingen.

Groen en water zijn de dragers van groenblauwe netwerken. Veel ecosysteemdiensten kunnen hierin gerealiseerd worden, zoals waterberging en zuivering, biodiversiteit, recreatie, verbetering van luchtkwaliteit... Daarnaast zal groenblauwe stedenbouw meer ruimte bieden aan de ontwikkeling van biodiversiteit en aan een gezonder en aantrekkelijker leefmilieu. Rotterdam is momenteel koploper in Nederland met maar liefst 400.000m2 groendak verspreid over Rotterdam.

Emile-van-Rinsum

Emile van Rinsum, directeur van het Rotterdams Milieucentrum gidst ons door enkele inspirerende Rotterdamse projecten waar meer uit het dak wordt gehaald. Bijvoorbeeld Little C, een nieuw woon- en werkgebied in Rotterdam bestaande uit 15 gebouwen met collectieve daktuinen die met elkaar verbonden zijn door loopbruggen. Verder haalt Emile van Rinsum het voorbeeld aan van de tiny houses. Een creatieve oplossing om tegelijk het woningtekort aan te pakken en stedelijke problemen te verminderen door middel van dorpen op het dak. Door grootschalig groendaken toe te passen in de stad verminderen we luchtvervuiling en verhogen we de waterbergingscapaciteit van de stad, wat leidt tot minder overstromingen.

Wateropvang en bufferdaken worden cruciaal. Groene daken zijn hiervoor een uitstekend middel. – Emile van Rinsum

Emile-van-Rinsum

Één van de opvallendste voorbeelden is echter de DakAkker, een dakboerderij van 1.000m2 bovenop het Schieblock, waar Emile van Rinsum mee initiatiefnemer van was. Er worden groenten, eetbare bloemen en fruit verbouwd en bijen gehouden. De DakAkker is de grootste openlucht dakboerderij in Nederland en een van de grootste in Europa. Op het dak van het dakpaviljoen is het Slimdak. Een testsite voor slimme wateropvang. "Het Slimdak bovenop de DakAkker bevat drie types retentiedaken en maakt gebruik van het Smart Flow Control System." verduidelijkt Emile Van Rinsum. "Voorafgaand aan neerslag worden meteorologische data geanalyseerd. Indien nodig wordt de 'drossel' geactiveerd: dit betekent dat er extra afvoercapaciteit wordt vrijgemaakt zodat bij zware regenbuien het overtollige hemelwater afgevoerd kan worden." gaat hij verder.

Platte daken. Een stand van zaken rond daksamenstellingen en uitdagingen voor een circulaire toekomst.

Jan-Moens

Na het inspirerende betoog van Emile van Rinsum brengt Jan Moens, oprichter en bezieler van Bureau Bouwtechniek, ons een technisch overzicht rond daksamenstellingen en mogelijke uitdagingen voor een circulaire toekomst. Ondertussen is het wel duidelijk. Om tegemoet te komen aan de uitdagingen van de toekomst moeten we echt méér halen uit onze platte daken. Dit kan gaan van parkeerdaken en groendaken tot zelf looppistes op het dak. Jan Moens pleit dat we in België een stevige inhaalbeweging dienen te maken in België op vlak van groene en circulaire daken. We zien immers steeds minder groen in het landschap, dus het kan een oplossing zijn om het groen op het dak te brengen en zo terug meer biodiversiteit in steden te brengen.

Moeilijk verwijderbare bijkomende dakfuncties vragen een dakconcept met hoge levensduur. – Jan Moens

Om meer uit onze daken te halen hebben we naast een weldoordachte visie op de ontwikkeling van het dak de technische kennis en ervaring voor de dakopbouw nodig. Het is van groot belang de juiste materialen toe te passen om tegemoet te komen aan de bouwtechnische vereisten. Een ‘goed plat dak’ beschikt dus over een stevige ondergrond, een weldoordacht dakconcept en zorgt ervoor dat de karakteristieken van het isolatiemateriaal behouden blijven, waarbij de afdichting moet voldoen aan de richtlijnen van de TV229. Platte dakconcepten kunnen we verder onderverdelen in 7 onderdelen: het warme dak, het omgekeerde dak, het duo-dak, het ‘onder de draagstructuurdak’, het dak met isolerende hellingslaag (EPS-blokken), het onder en bovendak en tot slot het compact dak.

 

Jan-Moens

Hoe passen circulaire daken binnen dit plaatje? Jan Moens verduidelijkt dat circulariteit verdergaat dan het hergebruiken van materialen. Ook de levensduur van daken zijn een belangrijke factor om rekening mee te houden. Kortom heeft het zin om een ‘demontabeldak te realiseren op een ‘intelligente ruïne’? Belangrijk volgens Jan Moens is om onze natuurlijke bronnen zoveel mogelijk te ontlasten door zo weinig mogelijk materiaal te gebruiken voor concepten met een zo lang mogelijke levensduur. We dienen te streven naar het ontwikkelen van een demontabel dak met een zo hoog mogelijke levensduur.

Fotogalerij

De-Vijfde-Gevel-voorjaar-2021
De-Vijfde-Gevel-voorjaar-2021
De-Vijfde-Gevel-voorjaar-2021
De-Vijfde-Gevel-voorjaar-2021
De-Vijfde-Gevel-voorjaar-2021
De-Vijfde-Gevel-voorjaar-2021
De-Vijfde-Gevel-voorjaar-2021
De-Vijfde-Gevel-voorjaar-2021
De-Vijfde-Gevel-voorjaar-2021

Programma

10 45

Start live stream met een streepje muziek

11 00

Het meest duurzame gebouw van Europa - Encon, Bilzen

Hoe komt het dat het meest duurzame gebouw van Europa in Bilzen staat? En welke eisen stelde deze uitzonderlijke bouwheer op vlak van dakdichting? Firestone brengt de uitdagingen die het dak van dit BREEAM gecertificeerd gebouw met zich meebrengt.

bekijk case

11 10

Emile van Rinsum - Rotterdams Milieucentrum

Hoe maken we onze steden klimaatrobuust? Circulaire op de natuur gebaseerde oplossingen.

Emile van Rinsum vertelt een verhaal - aan de hand van inspirerende voorbeeldprojecten - over hoe klimaatadaptatie de openbare ruimte in steden kan vormgeven door functies en kwaliteiten te combineren.

Emile is een geboren en getogen in Rotterdam, sinds 2013 directeur van het Rotterdams Milieucentrum. Hij is co-founder van de ‘Dakakker‘ een van de grootste openlucht dakboerderijen in Europa en ontwikkelde i.s.m. diverse bedrijven het Slimdak een testsite voor groenblauwe wateropvangdaken.

11 50

De uitdagingen op vlak van isolatie en waterdichting bij de constructie van groendaken - Stade Jesse Owens, Royal Sporting Club Anderlecht

Gedurfde architectuur stelt nieuwe eisen aan dakconstructies. Zo ook voor het groendak van het nieuwe multifunctionele gebouw Stade Owens in Anderlecht. De uitdagingen op gebied van isolatie en brandwering voor deze constructies worden toegelicht door FOAMGLAS terwijl SOPREMA duiding geeft over de bijkomende eisen op vlak van waterdichting.

bekijk case

11 55

Jan Moens - Bureau Bouwtechniek

Platte daken. Een stand van zaken rond daksamenstellingen en uitdagingen voor een circulaire toekomst.

Wat als je onder bepaalde voorwaarden geen helling meer hoeft te voorzien op je plat dak? Of als nieuwe daksamenstellingen moeten afgestemd worden in functie van groendaken, parkeerdaken, retentiedaken of zelfs een looppiste? Of tenslotte, wat als het dak als expliciet terugverdienmodel moet fungeren? Het zijn maar enkele topics die door Jan Moens, oprichter en bezieler van Bureau Bouwtechniek, besproken zullen worden.

12 25

Meerwaarde van een aangenaam binnenklimaat en natuurlijk daglicht – BMW Cocquyt, Brugge

BMW stelt alles in het teken van de "beleving van toekomstige klanten”. Zo ook hun gebouwen die het imago van het merk ondersteunen. VELUX heldert op hoe het binnenbrengen van natuurlijk daglicht dankzij modulaire lichtstraten een meerwaarde betekent voor bouwheer en bezoeker. De commerciële meerwaarde van een aangenaam binnenklimaat wordt dan weer toegelicht door Mitsubishi Electric.

bekijk case

12 35

Slotwoord

Dit Live Stream Event wordt u GRATIS aangeboden dankzij de partners van De Vijfde Gevel.

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

Foamglas
optigrün
Roval
Sita
Soprema
Solidor
Resitrix
Guardian
SHEETAH
Lamilux

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Buildwise
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten